5 days ago

Irina Mateescu despre: Femeile și dreptul la sănătate reproductivă

Acest episod este dedicat dreptului la sănătate al femeii, de orice vârstă și cu orice provocări s-ar confrunta ea. În luna martie sărbătorim oficial femeia, însă dincolo de declarații, există subiecte esențiale pentru sănătatea femeilor despre care nu se vorbește de ani de zile în spațiul public.

Dreptul la sănătate este un drept fundamental și poate puțină lume, chiar femei și chiar oameni din sistemul de îngrijire conștientizează discriminarea de care ne lovim în accesarea serviciilor de sănătate.

Vorbim despre toate acestea cu Irina Mateescu. Irina este moașă licențiată, președinta Asociației Moașelor din România, fostă consilieră în Ministerul Sănătății și activistă dedicată promovării dreptului fetelor și femeilor la educație și servicii de sănătate reproductivă. Cu o vastă experiență în domeniu, a contribuit la cercetări esențiale, precum studiul privind violența obstetrică și experiența nașterii în spitalele românești, evidențiind abuzurile și lipsa de sprijin din sistemul medical. De asemenea, este co-autoarea unui ghid pentru prevenirea sarcinilor la minore și reducerea recurenței acestora. Prin activitatea sa, militează pentru recunoașterea rolului moașelor în îngrijirea sănătății femeilor la orice vârstă și pentru accesul echitabil la servicii medicale de calitate.

În prima parte a discuției, vom vorbi despre nevoile specifice ale proaspetelor mame și despre cum pot fi ele sprijinite prin implicarea moașelor ca specialiști esențiali în educația și îngrijirea femeilor de-a lungul vieții, dar care sunt încă prea puțin vizibili și prezenți în sistemul nostru de sănătate.

Mortalitatea neonatală și infantilă din România sunt printre cele mai mari din întregul spațiu european. Totuși, soluții simple precum îngrijirea adecvată a gravidelor, integrarea adecvată a moașelor în sistemul medical sau decontarea unor servicii esențiale pentru sănătatea reproductivă lipsesc de pe agenda guvernanților, deși cu toții se arată, declarativ, preocupați de scăderea natalității.

În a doua parte vorbim despre subiecte absente parțial sau chiar complet din agenda publică din ultimii ani:

Dacă vă gândiți că nu e vorba și de copilul vostru, trebuie să știți că, în România, un sfert (24%) din băieți și una din șapte fete (14%) au primul contact sexual până la vârsta de 15 ani, iar 1 din 4 adolescenți nu folosește mijloace contraceptive. Un sfert dintre fete vor experimenta violența sexuală până la vârsta de 18 ani

  • Vaccinarea anti-HPV.  România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă a cancerului de col uterin din UE (32,6 /‰00 femei). 3.500 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și aproape 2.000 de femei mor anual din această cauză, având astfel cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană. Este un cancer prevenibil prin vaccinare. De exemplu, în Australia și UK incidența cancerului cervical a scăzut la sub 6 femei la 100.000, aceste țări propunându-și să eradice acest tip de cancer în următorii 10 ani. Acum, și în România, vaccinarea este gratuită pentru fetele şi băieţii cu vârste între 11 -19 ani şi compensată 50% în cazul femeilor cu vârsta între 19 - 45 de ani.

Sunt probleme extrem de grave care ucid femei ce nu ar trebui să moară, mame, surori, bunici, soții, prietene, colege. Probleme pentru care există rezolvări. 

SUMAR:

Intro

(00:03:51) Rolul moașelor și al mamoșilor ca specialiști esențiali în sănătatea femeii

(00:12:08) Accesul la servicii medicale în timpul sarcinii pentru femeile din România

(00:14:30) Cum poți găsi o moașă. Recunoașterea din partea statului a rolului moașelor în sistem

(00:35:20) Violența obstetrică și ginecologică.

(00:42:58) Lupta cu dezinformarea din afara și din interiorul sistemului medical

(00:47:43) Accesul la avort sigur în România

(00:56:30) Sarcinile la mame minore, o criză ce se adâncește

(01:01:10) Accesul la contracepție

(01:06:00) Educație sexuală/educație pentru sănătate în școli

(01:17:48) Vaccinarea anti HPV (Papiloma Virus Uman)

(01:33:29) Unde apelezi pentru informații și sprijin legate de sănătatea reproductivă

***

Linii de apel pentru urgențe și informațiile privind violența și/sau sănătatea reproductivă

Telefonul copilului: 119

Urgențe: 112

AMI Youth Helpline: 0722 265 269 (L-V, 9:17) - consiliere privind sănătatea reproducerii și gestionarea violenței de gen. 

***

Resurse utile: 

Asociația Moașelor din România

Ghiduri și rapoarte ale Asociației Moașelor Independente din România

Ghid pentru prevenirea (recurenței) sarcinii la minore

Raport de cercetare privind violența obstetrică - octombrie 2024

Raport privind accesul la avort în siguranță - Hartă

Raportul OMS asupra sănătății în Europa

Legea privind educația pentru sănătate: Legea 191/2022 ce modifică Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

***

Citește și newsletterul Substack:

https://sanatatezidezi.substack.com/ 

Poți susține proiectul printr-un abonament gratuit sau printr-o donație pe Substack sau Patreon

***

Mai mult conținut și comunitate:

cristinalauby.ro

facebook.com/sanatatezidezi.cristinalauby

www.instagram.com/sanatate.zi.de.zi/ 

www.facebook.com/groups/sanatate.longevitate.stildeviata

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2024 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20241125