Friday Nov 03, 2023

Dr. Ana-Maria Zlăvog despre: Medicina de familie

În acest episod am stat de vorbă cu Dna Dr. Ana-Maria Zlăvog despre medicina de familie: care sunt provocările și satisfacțiile acestei specialități medicale, dar mai ales ce ar trebui să știe pacienții despre relația lor cu medicul de familie. Când ar trebui să ne prezentăm la medicul de familie și cum ne poate ajuta acesta? Care sunt drepturile noastre dar și care ne sunt responsabilitățile?

Iar dacă ești tânăr la început de drum, vei afla din acest episod ce satisfacții îți poate aduce o specializare în medicina de familie și de ce ar trebui să consideri să o iei pe acest drum. 

Dincolo de informațiile neprețuite pentru noi, pacienții, am descoperit și o impresionantă poveste despre bunătate, motivație, reziliență și despre cum să fii o inspirație pentru cei din jur. În urmă cu mai mulți ani, Dna Dr. Zlăvog, pe atunci tânără absolventă, a deschis primul cabinet de medicină de familie din comuna Țibana, Jud. Iași, o zonă rurală cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, în mare parte din categorii defavorizate social.

Pentru că nevoile erau mari, prin eforturi personale și ale familiei și fără niciun ajutor din partea statului a pus bazele unui centru medical de permanență care a crescut continuu, acoperind azi 12 specialități medicale.

Pe lângă programul la cabinet, Dna Dr. Zlăvog și echipa sa se implică în numeroase proiecte educative și sociale, devenind un adevărat sprijin pentru comunitate, pentru copiii, mamele și bătrânii din această comună. Povestea sa este o adevărată dovadă a zicalei că omul sfințește locul.

---

Sumar episod:

(03:12) Introducere: cabinet de medicină de familie în mediul rural.

(06:40) Provocările unui medic din mediul rural.

(09:20) Ce înseamnă un centru medical de permanență, cum poate fi înființat, care sunt beneficiile lui mai ales în mediul rural și ce urgențe pot fi tratate acolo.

(21:13) Provocările medicale și sociale în comunitățile defavorizate.

(25:37) Importanța medicinei de familie.

(34:52) Medicina în mediul rural versus mediul urban.

(37:18) Programul „Totul pentru Inima ta” de prevenție a bolilor cardio-vasculare.

(39:55) Screeningul și depistarea precoce. Importanța prevenției pentru menținerea sănătății.

(48:02) Importanța stilului de viață în prevenirea accidentului vascular cerebral.

(49:41) Noul contract cadru și prevederile de care pacienții ar trebui să știe.

(54:51) Dosarul electronic de sănătate: mărturia unui medic de familie în utilizarea lui.

(57:08) Planuri de viitor.

(58:16) Alte proiecte sociale desfășurate în comunitate.

 

---

Resurse menționate:

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2023 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240320