Saturday Apr 01, 2023

Oana Geambașu despre: Politici de Sănătate Publică. Cum aducem expertiza de la Harvard în sistemul românesc de sănătate (Ep. 2)

V-ați întrebat vreodată ce ați schimba dacă ați lucra în Ministerul Sănătății? 

În acest episod am discutat cu Oana Geambașu despre ce merge și ce nu în sistemul medical de la noi, despre cum e să studiezi la Harvard și cum putem pune cele mai bine cunoștințe și instrumente în slujba sănătății din România.   

Oana este expert în politici de sănătate și management sanitar, domeniu în care a absolvit un program de masterat la Universitatea Harvard și a fost implicată în mai multe programe de cercetare împreună cu unii dintre cei mai buni specialiști internaționali. Dintre temele care au interesat-o în mod deosebit au fost etica în implementarea politicilor publice și prevenirea cauzelor deceselor evitabile, două capitole la care țara noastră e destul de deficitară în statistici.

Până în 2020, timp de mai mulți ani, în calitate de consilier personal al Ministrului Sănătății, consilier al Vice Președintelui Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților și Consilier pe Afaceri Europene în Ministerul Sănătății a pus expertiza și consultanța în domeniul politicilor de sănătate publică în slujba realizării unor programe naționale de impact. De exemplu, primul program de screening auditiv pentru nou născuți din România a fost implementat în 2018, în 186 de maternități și secții de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuți. 

În 2021 a coordonat un studiu al Comisiei Europene despre efectele pandemiei asupra țărilor membre. 

 

Momente cheie:

(02:00) Cum e să studiezi Politici de Sănătate Publică la Harvard

(09:20) Cum putem aduce expertiza de la Harvard în politicile publice din România

(14:29) Strategii aplicabile în sistemul de sănătate din România 

(21:53) Care sunt și cum pot fi combătute principalele cauze ale mortalității evitabile și tratabile

(29:53) Lipsa de resurse și motivele pentru care nu folosim eficient fondurile disponibile

(32:46) Implicarea comunității în creare de soluții eficiente și adaptate la nevoile reale ale cetățenilor.

(36:11) Determinanții sociali de sănătate cu efecte în starea de sănătate a populației: educație, excluziune socială, sărăcie. 

(40:57) Inovație, cercetare, antreprenoriat, intraprenoriat cu impact social.  BIOdyssey și primul accelerator în sănătate din România. 

(47:16) Factorii necesari pentru ca România să se întrepte într-o direcție bună

(52:43) Sistemele de sănătate din SUA și Europa

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2024 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240731